Reabilitarea hidroizolatiei constructiillor vechi
Terase necirculabile - sistem monostrat:
1. Curatarea suprafetei unde se va efectua hidroizolatia ,depunerile de praf,pamant si evacuarea pietrisului si a deseurilor(acolo unde este cazul).
2. Decopertarea straturilor de membrana defecte ,neaderente sau deplasate de pe suport si reparatia acestuia.
3.Amorsarea integrala a suprafetei ce urmeaza a fi hidroizolata cu amorsa bituminoasa pe baza de solvent prin pensulare sau pulverizare.
4.Montajul gurilor de scurgere si a deflectoarelor(au rolul de a egaliza presiunea aerului si a vaporilor de sub hidroizolatie astfel se vor preveni eventualele umflaturi) acolo unde este cazul.
5. Aplicarea stratului de hidroizolatie compus din membrana bituminoasa elastomerica (SBS) minim 4.5 kg/mp flexibilitate la rece -15 C armate cu tesatura poliesterica si protectie anti UV cu ardezie diferite nuante.
6.Montarea parafrunzarelor din PVC la gurile de scurgere,reparatia si vopsirea sorturilor de tabla de pe atic, la cerere putem realiza proba cu apa.
Terase necirculabile - sistem dublustrat:
Sunt aceleasi operatiuni ca si in cazul hidroizolatiei monostrat cu diferenta ca inaintea aplicarii stratului final de hidroizolatie (stratul de inchidere format din membrana bituminoasa cu protectie anti UV cu ardezie), are loc montajul primului strat de hidroizolatie (stratul de egalizare) , format din membrana bituminoasa elastomerica (SBS) sau plastomerica(APP) minim 3,5 mm si 4 kg/mp cu armatura compozita usoara si flexibila formata din impaslitura de poliester armate cu fibra de sticla dispuse longitudinal ,flexibilitatea la rece minim-15 C si stabilitatea la cald minim 120 C ,fabricate cu un strat de nisip ca finisaj la partea superioara.
Terase circulabile -suport din beton:
Pentru a schimba destinatia acoperisului unei constructii vechi si pentru al putea folosi si bucura de el ,trebuie sa avem siguranta impotriva infiltratiilor ,a condensului si a mucegaiului atunci cand sunt diferente de temperatura la interior fata de exterior.
Diferenta la terasa circulabila fata de terasa necirculabila este ca la suprafata trebuie protejata cu o sapa pe baza de ciment armata cu fibre de polipropilena si ca finisaj poate fi gresia de exterior sau mai poate fi protejata cu dale de ciment asezate pe un pat de nisip sau sapa semiumeda , ori lemn asezate pe poturi reglabile acestea pot oferi posibilitatea reamenajarii in functie de modificarile ulterioare sau de demontare cu usurinta in cazulunor defecte ulterioare ale hidroizolatiei.
Astfel considerand ca termoizolatia si straturile inferioare ale hidroizolatiei(strat de difuzie,bariera de vapori)constructiei exista si nu sunt afectate operatiunile sunt aceleasi ca si in cazul teraselor necirculabile-sistem dublustrat cu diferenta ca peste stratul de inchidere membrana bituminoasa protejata cu ardezie se va turna sapa semiumeda pe baza de ciment acoperite cu gresie de exterior sau alte optiuni.
Hidroizolatia in acest caz trebuie neaparat realizata cu membrane bituminoase elastice(SBS) deoarece pe structurile grele ale acoperisului tip terasa circulabila se mentin compacte odata cu miscarile de lucru ale cladirii datorita masei cauciucate si rezista la fluctuatiile de temperatura ger si canicula.In plus bitumul cauciucat din aceste membrane in caz de intepatura accidentala se poate inchide la loc si autosigila pe timpul verii datorita proprietatilor elastice.
In cazul sapelor mecanizate sau turnate manual este de preferat sa se evite armarea cu plase sudate deoarece pot perfora hidroizolatia din acest motiv recomandam folosirea fibrelor din polipropilena. Deasemenea recomandam folosirea foliei de plastic de separatie intre membranele bituminoase si sapa flotanta deoarece au coeficienti de dilatatie diferiti iar hidroizolatia trebuie sa fie independenta de fortele de lucru ale sapei.